Orientering: Særlov for ukrainske flygtninge skal bl.a. hjælpe kommunerne – 14. mar 2022

Særloven for ukrainske flygtninge, som i dag bliver hastebehandlet og forventes at blive stemt igennem på onsdag, skal bl.a. gøre det nemmere for kommunen at håndtere de mange mennesker, der i disse dage ankommer til hele landet.
For de potentielle problemer er mange – fx kan det blive et problem, at vi i lovgivningen klassificerer ukrainere som ikke-vestlige – det mener i hvert fald direktøren for Danmarks Almene Boliger. For bor der for mange med ikke-vestlig baggrund i et område, vil det kunne komme på listen over parallelsamfund, den tidligere ghettoliste.
I sommers var langelænderne meget imod oprettelsen af et udrejsecenter på det tidligere asylcenter Holmegaard. De var så utilfredse, at planerne om udrejsecenteret blev droppet. I weekenden blev centeret så igen åbnet – denne gang for ukrainere. Og dem er langelænderne glade for.
Siden vesten begyndte at indføre økonomiske sanktioner mod Rusland som følge af deres invasion af Ukraine, er det kun gået en vej med den russiske økonomi – og det er nedad. Den russiske valuta, rublen er styrtdykket og er blevet væsentligt mindre værd. På onsdag skal Rusland betale tilbage på et statslån i amerikanske dollar – men hvis de vælger at betale i rubler, så har flere analytikere peget på, at landet kan gå statsbankerot.
Dagens værter er Karen Hjulmand og Søren Carlsen, Tine Møller Sørensen er redaktør.
www.dr.dk/orientering