Orientering: En million mennesker er nu flygtet ud af Ukraine – 3. mar 2022

En million mennesker er nu flygtet ud af Ukraine og ankommet til europæiske nabolande som Polen, Slovakiet, Ungarn og Rumænien. Og vi bliver nødt til at forberede os på, at der kommer endnu flere, siger EU kommissær for indre anliggender Ylva Johansson. Hvad stiller EU op, og bliver der forskelsbehandlet blandt de tusinder af flygtninge, som lige nu søger i sikkerhed på den anden side af den polske grænse? Flere vidnesbyrd giver et billede af, at flygtninge fra Ukraine med afrikansk eller mellemøstlig baggrund, som forsøger at komme væk fra krigen, bliver fravalgt og ligefrem skubbet væk fra vejen til sikkerhed.
Hvornår er man egentlig en aktiv deltager i krig, og hvornår hjælper man blot ved at levere våben, efterretninger og rådgivning? Moderne asymmetrisk krig i blandt andet cyberspace, hvor der ikke findes fysiske grænser, skaber gråzoner og gør det svært at skelne.
Propaganda, misinformation og psykologisk krig er en vigtig del af krigen i Ukraine. “Vi har problemer i Ukraine med psykologisk krig og informationskrig”, fortæller journalisten Andrii fra Kyiv. Vi ser på fænomenet psykologisk krigsførelse og taler med en dansk ekspert, med chefen for Sveriges nyoprettede myndighed for psykologisk forsvar og med Andrii, der som journalist i Ukraine står midt i informationskrigen.
Brita Kvist og Astrid Berg er dagens værter. Tine Linde er dagens redaktør.
www.dr.dk/orientering