Orientering: Rusland vil anerkende de to løsrivelsesrepublikker Lugansk og Donetsk – 15. feb 2022

Europa står i den mest alvorlige sikkerhedspolitiske krise i årtier, lyder det i dag fra NATOs generalsekretær, Jens Stoltenberg. Det siger han forud for et forsvarsministermøde onsdag og torsdag. Situationen ved Ukraines østlige grænse er stadig højspændt. Rusland vil anerkende de to løsrivelsesrepublikker Lugansk og Donetsk, men samtidig oplyser Rusland i dag, at nogle af de styrker, som var sendt til områder nær Ukraines grænse, trækkes tilbage til deres baser. Vi tager igen i dag temperaturen på konflikten.
Østre Landsret har taget fat på den første af to retsdage, hvor retten skal tage stilling til, om chefen for Forsvarets Efterretningstjeneste, Lars Findsen, fortsat skal være varetægtsfængslet. Regeringen er fra flere sider blevet kritiseret for håndteringen af skandalen i FE og for sigtelsen af tidligere forsvarsminister Claus Hjort Frederiksen fra Venstre for at lække statshemmeligheder. I dag dykker vi – så langt vi kan – ned i, hvad der er op og ned i sagen, som er omgæret af meget, vi ikke må få at vide.
Mens andre europæiske lande har arbejdet systematisk på at nedbringe antallet af kvinder, der udsættes for bl.a. partnervold, er det først nu, at Danmark skal have en handleplan.
Men allerede i 2014 stod det ifølge en fælleseuropæisk undersøgelse fra Eurostat klart, at kønsbaseret vold mod kvinder var meget udbredt i Danmark. Det kunne man ikke lide at høre hos et flertal i Folketinget, og derfor holdt man op med at levere tal til den fælleseuropæiske undersøgelse. Vi taler med personen bag undersøgelsen – Morten Kjærum, direktør for Raoul Wallenberg Instituttet i Lund, adjungeret professor ved Aalborg universitet og forhenværende direktør for EU’s Agentur for Grundlæggende Rettigheder.
Astrid Berg og Mathias Bay Lynggaard er dagens værter. Birgitte Gadegaard er redaktør.
www.dr.dk/orientering