Orientering: Danmark skal have en ny udenrigs- og sikkerhedspolitisk strategi – 31. jan 2022

Mens russiske soldater er opmarcheret ved grænsen til Rusland, så er den danske regering i gang med at præsentere en ny udenrigs- og sikkerhedspolitisk strategi for Danmark. Og den skal fremover være styret af et værdikompas, lyder det fra regeringen. Vi får analyser, kommentarer og spørger udenrigsministerens om, hvorfor der er brug for sådan en strategi.
I morgen skal Ungarns premierminister Orban møde den russiske præsident Putin i Moskva og midt i en højspændt konflikt mellem Rusland og Vesten om Ukraine. Hvorfor tager Ungarns leder til møde i Moskva lige nu, og hvad tænker de andre EU-lande om det? Vi får en analyse.
Der er ny lov om logning på vej, og med regeringens lovforslag ønsker den fortsat at overvåge danskere gennem teledata, selvom EU-domstolen flere gange har kaldt den form for overvågning ulovlig. Det er den, fordi den er generel og udifferentieret og overvåger en stor gruppe af borgere, selvom der ikke ligger en alvorlig trussel mod den nationale sikkerhed. Vi spørger justitsministeren, hvorfor det er en god idé at overvåge millioner af danskere, når der ikke er nogen konkret grund til at gøre det.
Brita Kvist og Mette Vibe Utzon er dagens værter, Tine Linde redigerer.
www.dr.dk/orientering