Orientering: Biogasselskaber køber foderprodukter for næsen af sjællandske mælkebønder – 12. jan 2022

Undskyld. Det kan være svært at sige, især hvis man ikke synes, det er helt retfærdigt. Men i dag kom der en form for undskyldning fra den britiske premierminister Boris Johnson, der bekræfter, at han deltog i en fest under Storbritanniens strenge coronanedlukning i maj 2020. En fest der foregik i haven til den britiske leders embedsbolig i London. Men jorden brændte i forvejen under Boris Johnson, for havefesten er kun én blandt en stribe skandaler. Kan det så blive den skandale, der fælder Boris Johnson?
I dag afleverer universiteterne en plan for, hvordan de vil skære ned i antallet af studiepladser. Deres bundne opgave er, at studiepladserne skal skæres ned med fem til ti procent i de fire største byer. Det har et flertal i Folketinget besluttet. Vi hører de demonstrerende, der er på gaden i dag, og så taler vi med formanden for Danske Universiteter om, hvad det vil betyde for uddannelsestilbuddene uden for de store universitetsbyer.
Sjællandske landmænd med malkekvæg står med et akut problem. Hidtil har de kunnet fodre deres køer med mask, som er et restprodukt fra ølproduktion, som landmændene har købt hos bryggerierne. Men nu køber store biogasanlæg masken for næsen af landmændene. Så i stedet for at ende i drøvtyggernes maver, ryger masken i biogasanlæggene. Så må landmændene købe dyr sojaprotein i Rusland og Brasilien, men kan det være meningen? Det ser vi på i dagens Orientering.
Karen Hjulmand og Brita Kvist er dagens værter, Tine Linde redigerer.
www.dr.dk/orientering