Orientering: Et år senere: Stormløbet på Capitol Hill har sat dybe spor i USA – 6. jan 2022

“Skub skub skub. Stop snyderiet. Det er vores land. Vi vil have det tilbage”. Sådan lød det for et år siden, da tusinder af vrede amerikanere stormede Kongressen. Et angreb mange betegner som et regulært kupforsøg fra daværende præsident Donald Trumps side. Vi ser nærmere på følgerne og er både oppe i helikopterperspektivet og nede på den amerikanske jord blandt republikanere og demokrater.
EU er klar til at kalde investeringer i gas for grønne og bæredygtige. Men gas er sort energi. At kalde det andet er greenwashing, lyder kritikken fra Dansk Erhverv. Men hvis ikke naturgas og atomkraft tæller med som grønt, så når vi ikke EUs klimamål, siger medlem af Europa-Parlamentet der forsvarer udspillet til en ny grøn taksonomi. Vi har debat om den sag.
“Regler er regler, og der er ingen særtilfælde”. Sådan sagde Australiens premierminister, Scott Morrison, i dag om beslutningen om at nægte verdensetteren i tennis, Novak Djovokic, adgang til Australien, hvor serberen var rejst til for at deltage i årets første store tennisturnering, Australian Open. Men afvisningen af en af Serbiens absolutte stoltheder bliver taget så ilde op i tennisstjernens hjemland, at selv præsident Vucic har blandet sig.
Marianne Skovlund og Søren Carlsen er dagens værter, Tine Linde redigerer.
www.dr.dk/orientering