Orientering: EU svarer igen med sanktioner over for Belarus – 2. dec 2021

Svindlere har med succes klædt sig ud som politiet og flået en række ældre borgere for tusindvis af kroner ved blandt andet at møde op på deres bopæl og bede om deres Dankort. Et af ofrene er 88-årige Tove Frederiksen, der blev franarret sit kort, og som endte med at miste 160.000 kroner. Vi taler med både Tove, politiet og flere banker, som advarer om, at denne form for økonomisk kriminalitet er i vækst.
EU-landene er godt trætte af Belarus’ forsøg på at destabilisere regionen ved hjælp af migranter. I dag meldte Unionen nye sanktioner ud målrettet mod de kræfter i Belarus, der forsøger at smugle migranter ind i EU. Vi taler med den danske udenrigsminister om sanktioner og med en Belarus-ekspert om, hvordan de virker. Samtidig foreslår EU-kommissionen nu at lempe asylregler for tre lande, der oplever pres fra flygtninge og migranter, der kommer fra Belarus. Det er landene Polen, Letland og Litauen, der med forslaget vil få lov til at afvige fra nogle af de regler, der er på området. Men betyder det en EU-blåstempling af metoder, EU ellers har taget afstand fra?
Situationen på landets sygehuse er alvorlig. Det var beskeden fra Danske Regioners formand Stephanie Lose på gårsdagens pressemøde. Der mangler simpelthen hænder. Derfor kan man nu blive timelønnet i Region Sjælland, hvis du har en drøm om at arbejde i sundhedsvæsnet – også selvom du ikke har en sundhedsfaglig baggrund. Regionen søger alt fra pensionerede læger og studerende til helt almindelige mennesker, som blot har lyst til at gøre en forskel på sygehusene. Vi spørger koncerndirektøren, hvad det er for nogle opgaver, de søger personale til.
www.dr.dk/orientering