Orientering: Familier kæmper med testkaos – 26. nov 2021

I går vendte den europæiske lægemiddelstyrelse EMA tomlen op for, at børn ned til fem år kan vaccineres mod coronavirus med vaccinen Pfizer/BioNTech . Og i dag fulgte Sundhedsstyrelsen efter. Fra på søndag kan de yngre børn også få første stik med vaccinen. På samme pressemøde anerkendte myndighederne også den udfordring, familier kan have med at få hverdagen til at hænge sammen, når man har børn i folkeskole og daginstitution og skal sørge for at få testtider til coronaprøver til hele familien. Vi ser på udfordringen og spørger, om der er nemmere løsninger på vej.
Op til 1500 migranter håber på at rejse fra den franske nordkyst til Storbritannien. Og mange af dem er villige til at trodse risikoen for at dø, som desværre skete i forgårs. Her druknede 27 migranter i den engelske kanal i forsøget på at komme til den britiske kyst. Hvilke omstændigheder lever migranterne under? Og hvad bør Frankrig og Storbritannien gøre for at forhindre dem i at forsøge at komme over kanalen? Vi hører en talsperson for FN’s flygtningeorganisation, og så ser vi på den diplomatiske strid, der er opstået, nu hvor Boris Johnson vil have Frankrig til at tage migranter retur. For den besked har gjort den franske præsident vred.
I Tyskland er der en lang og vedholdende kamp i mod brunkul og minedrift. Lige nu er der demonstrationer i gang omkring Köln, hvor tre brunkulsminer skal udvides, og derfor skal landsbyer fraflyttes. Men hvad så nu, når en ny koalitionsregering med De Grønne i har bebudet stop for kul i Tyskland i år 2030. Vil demonstrationerne så slutte? Vi spørger en aktivist.
Maria Dohn og Mette Vibe Utzon er dagens værter, Tine Linde redigerer.
www.dr.dk/orientering