Orientering: Stadig stor usikkerhed om korn, der hober sig op i Ukraine – 25. jul 2022

Ifølge Rusland er det Vestens skyld, at knap 50 millioner mennesker nu trues af hungersnød. Det er Vestens sanktioner og ikke fordi Rusland blokerer ukrainske havne og kornlagre. Det hævder den russiske udenrigsminister, som i disse dage er på rundtur til en række afrikanske lande, der alle er afhængige af korn fra blandt andet Ukraine. Aftalen mellem FN, Rusland, Ukraine og Tyrkiet åbner på papiret muligheden for, at Ukraine igen kan sejle korn ud fra sine Sortehavshavne og sælge det til de især afrikanske lande, der trues af hungersnød. Men Rusland fortsætter med at blokere de ukrainske havne. Er aftalen ren propaganda fra russisk side, og hvad skal der til, før danske skibe tør sejle med korn fra Ukraine?
Antallet af covid-indlagte på sygehusene stiger. Og ifølge Statens Serum Institut har myndighederne ikke det reelle billede af sygdommen, fordi de fleste hjemmetester sig. Vi spørger seruminstituttets direktør, om corona bliver ved med at være en “ufarlig” sygdom, som ikke kræver test og restriktioner?
Denne uges sommertema sætter fokus på, hvordan verdensøkonomien forandrer sig lige nu. Det er nok blevet tydeligt for de fleste, ikke mindst med prisstigningerne verden rundt, at tingene ikke er, som de plejer. Betyder det, at der er en global økonomisk krise i vente? Vi ser på krisetegn, redningskranse og kampen mod inflationen.
Mathias Bay Lynggaard er dagens vært, Tine Linde er redaktør.
www.dr.dk/lyd/p1/orientering