Orientering: Spændingerne på højt blus forud for Pelosis forventede Taiwan-besøg – 2. aug 2022

Hvis formanden for repræsentanternes hus Nancy Pelosi besøger østaten Taiwan, vil det lede til “alvorlige konsekvenser”. Så markant var meldingen i går fra en talsmand for den kinesiske regering. Samtidig dukker videoer op på nettet af kinesiske tanks, der kører på bredden på det kinesiske fastland, der ligger over for Taiwan. Så hvad er det for konsekvenser, man planlægger i Kina, hvis der pludselig dukker et billede op af Nancy Pelosi i Taiwan? Og hvad får hun ud af at trodse de kinesiske trusler? Og hvad siger værdiordfører for Dansk Folkeparti og tidligere formand for Folketinget, Pia Kjærsgaard, om Pelosis planer?
Dagens sommertema handler om fænomenet “regeringer henover midten”. Et emne, der pludselig blev aktuelt, da statsminister Mette Frederiksen i sin grundlovstale den 5. juni helt uventet luftede en positiv holdning til tanken om en regering henover midten af dansk politik. Vi ser på dannelsen af Anker Jørgensens SV-regering i 1978, på de europæiske lande, der i dag har regeringer over midten, og så spørger vi en analytiker, om vi bør indstille os på en regering over midten efter det kommende valg, når målinger viser, at mange vælgere gerne vil have sådan en.
Retfærdigheden er sket fyldest. Sådan lød det fra USA’s præsident Joe Biden, da han i nat dansk tid fortalte, at en amerikansk drone har dræbt al-Qaedas øverste leder Ayman al-Zawahiri i en bolig i Afghanistans hovedstad, Kabul. Gemmestedet for en af verdens mest eftersøgte mænd lå lige midt byen og kun få minutters gang fra den tidligere danske ambassade i byen. Vi taler med journalist Nanna Muss Steffensen, som i dag har bevæget sig rundt i området, hvor terror-lederen gemte sig, og så spørger vi en analytiker, hvor drabet på al-Zawahiri nu stiller al-Qaeda.
Astrid Berg er dagens vært, Tine Linde er redaktør.
www.dr.dk/lyd/p1/orientering