Orientering: Stadig flere spørgsmål end svar efter sabotage på gasledninger – 28. sep 2022

De tre lækager på Nord Stream 1 og 2 er opstået ved en bevidst handling. Det slog statsminister Mette Frederiksen fast i går. Samtidig har eksperter fastslået, at det har krævet store mængder sprængstof. Men hvad skal der ske nu? Hvilke undersøgelser skal i gang? Skal vi bruge andre landes efterretninger? Og hvad kan forsvarsalliancen NATO hjælpe med? Hvad er hybridkrig, og er vi rustet til det? Og hvorfor får det betydning for gaspriserne, at to gasledningerne, der alligevel var sat i bero på grund af sanktionerne mod Rusland, nu er ramt af sabotage?
Siden marts har EU evakueret knapt 1.300 ukrainere med krigsskader og fordelt dem på hospitaler rundt om i Europa for at lette presset på det ukrainske sundhedsvæsen. Ud af dem har Danmark taget i mod 30 af dem. Men selvom de kommer med alvorlige krigsskader og er efterladt med svære mén, overlades de til sig selv, når de udskrives fra danske hospitaler. Vi taler med Københavns Kommune om, hvad de gør for at hjælpe de ukrainere, som er kommet alvorligt til skade i krigen, og så taler vi med en sygeplejerske, der har taget sagen i egen hånd og hjælper ukrainerne videre efter udskrivelse.
Omfattende svindel og bedrag giver dansk politi store udfordringer, og mange sager ligger og samler støv i måneder og år, før de bliver efterforsket. For at få de enorme sagsbunker bragt ned har regeringen nu fundet penge til at ansætte 20 flere efterforskere. Vi undersøger i dag, om det tiltag kommer til at løse politiets problemer med økonomisk kriminalitet.
Michael S. Lund og Søren Carlsen er dagens værter. Tine Linde er redaktør.
www.dr.dk/lyd/p1/orientering