24: Da danskerne emigrerede – fattigdomsflygtninge, lykkejægere og kriminelle 1850 til 1920

“Hvor mange forbrydere eller vordende forbrydere, ladegårdslemmer, tumultanter og andre misfornøjede har Amerika ikke befriet os for?”

Omkring 300.000 dansker immigrerede til USA i perioden 1858 til 1920. Men ikke alle gjorde det helt frivilligt. F.eks. benyttede Københavns Politi lejligheden til at afskibe ’utilpassede’ og ’uønskede’ elementer i byens befolkning.

Det kunne blandt andre være systemkritikere og vaneforbrydere. Men også mange med sociale problemer som arbejdsløshed og fattigdom trak en enkeltbillet til ’The land of milk and honey’ på den anden side af Atlanten.

”Udvandring er det virksomste middel til at formindske de i nutiden med en truende hurtighed stigende fattigbyrder. Den formindsker den endelige udgift til retssikkerhedens overholdelse, til fængsler, arbejdsanstalter og lignende.
Hvor mange forbrydere eller vordende forbrydere, ladegårdslemmer, tumultanter og andre misfornøjede har Amerika ikke befriet os for?”

’Bag om København’ bevæger sig denne gang en hel længere ud end den københavnske bygrænse og følger en af de mange, der udskifter det kriminelle københavnermiljø med det vilde vesten.

Skrevet og fortalt af Berit Freyheit
Yderligere speak: Jakob Kjær

Her finder du en litteraturliste.

24