Mange og lange arbejdsdage venter forude i regeringsforhandlinger

I dag er forhandlingerne om en ny regering begyndt, og fungerende statsminister Mette Frederiksen, som er blevet udnævnt som kongelig undersøger, har brugt dagen på Marienborg, hvor skiftende partiledere én for én er mødt ind til forhandlinger. Men allerede inden første parti blev lukket inden for døren, gjorde Frederiksen det klart over for de fremmødte journalister, at det her kommer til at tage tid. Vintertøj er en god idé, sagde hun. Vi gør status efter første dags forhandlinger, og så dykker vi ned i, hvordan tidligere regeringsdannelser er foregået. Især fire regeringsdannelser gennem tiden er værd at fremhæve.
Mens det store politiske hovedbrud herhjemme er, hvilken regering det skal ende med, så er der langt større og mere grundlæggende ting på spil ved det midtvejsvalg, amerikanerne skal til i næste uge. Ifølge Joe Biden handler midtvejsvalget om at bekæmpe en stor trussel mod det amerikanske demokrati. Biden advarer om, at der er over 300 valgfornægtere på stemmesedlerne, og at de kan få en ødelæggende virkning på demokratiet. “Det handler ikke om mig, men om os alle,” sagde han i en tale forleden. Men selv om de to partier i amerikansk politik nærmest ligger i krig mod hinanden, så er der mange amerikanere, som nægter at vælge side. De ser hverken sig selv som republikanere eller demokrater, og svinger mellem at stemme rødt og stemme blåt. Orientering er i Atlanta i sydstaten Georgia, hvor vi taler med en af dem, der ikke vil vælge side.
Om få dage begynder klimatopmødet COP 27 i Egypten. Et værtsland, der både har grønne ambitioner med vind og sol, men som også eksporterer gas i stor stil lige nu til Europa. Alligevel vil Egypten tilslutte sig et dansk initiativ om at sætte en slutdato for olie-og gasproduktion. Vi har interview med den egyptiske ambassadør i Danmark om planerne.
Brita Kvist og Karen Hjulmand er dagens værter.
Tine Linde er redaktør.
www.dr.dk/lyd/p1/orientering