Rusland markerer i dag 77-året for sejren over Nazityskland. Men med krigen i Ukraine som dyster baggrund er der måske ikke så meget at råbe hurra for i dag. Vi går i dybden med præsident Putins tale og den traditionelle militærparade lige om lidt. Og det er også en 9. maj-fejring, som har forandret sig gennem historien. I nogle perioder har sejrsdagen været droslet ned, i andre – som nu – pustet op med stor patos, masser af parade og militært isenkram og taler, der slår på den nationale stolthed.
De radikale forlod i formiddags forhandlingerne om økonomisk kompensation til danskerne som følge af den stigende inflation. Det har fået finansminister Nicolai Wammen (S) til at give et nyt bud på den ellers meget kritiserede finansiering af kompensationen. Nu vil ministeren finde finansiering i stedet for at finansiere hjælpen via underskud på de offentlige finanser. Pengene skal komme ved at nedjustere de offentlige investeringer i år og næste år. Vi får både en politisk og en økonomisk analyse af kovendingen.
Gennem det seneste år har grupper af europæere deltaget i konferencer over hele kontinentet til debat under overskriften “Europas fremtid”. Det er EU, der står bag initiativet til en folkelig EU-debat efter idé af den franske præsident Emmanuel Macron. Det har resulteret i 325 konkrete anbefalinger, som borgere, politikere og civilsamfund i fællesskab er kommet frem til, og som i dag er blevet overrakt til EU-toppen i Strasbourg. Men hvad skal EU med de her anbefalinger?
Mette Vibe Utzon og Brita Kvist er dagens værter, Tine Linde er redaktør.
www.dr.dk/orientering
Orientering: Rusland holder sejrsdag, men hvad er der at fejre? – 9. maj 2022
01:552022